Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

måndag 16 januari 2017

Trollkarlen från Oz


Frank L Baums Trollkarlen från Oz om Dorothy, Fågelskrämma, Plåtman och det Fega lejonet är en riktig klassiker, men jag tror att få har läst boken. I boken får vi, till skillnad från filmen, följa Dorothy och hennes hund Toto på resan till landet Oz. De stöter på ett fält med vallmos som får dem att somna, de hamnar i lilleputs land och mycket mer. Boken är ett långt äventyr med vackra färglada bilder av Robert Ingpen. Bilderna i denna upplaga förgyller verkligen historien. Boken lämpar sig ypperligt som högläsningsbok då den innehåller många spännande moment och nästan alltid en cliffhanger.

Trollkarlen från Oz är en bok som vi båda fastnade för direkt. Ingen av oss hade sett filmen utan vi läste den helt utan förutfattade meningar. Något som gav oss en väldigt fin läsupplevelse. Boken innehåller så många fina små äventyr och händelser som får en att tänka och fundera. När vi sedan såg filmen blev vi, eller kanske snarare jag, besvikna på att handlingen bara var en bråkdel av det som hände i boken.

Boken finns även som e-bok och ljudbok.

Vi ger Trollkarlen från Oz betyget 5 av 5. Detta för att den engagerar läsaren och följer med en som ett minne i vardagen.



B Wahlströms om boken:

L. FRANK BAUM (1856-1919) föddes i byn Chittenango i New York. Hans första barnbok, en samling barnkammarrim, publicerades 1897 och han skrev många fler böcker för barn under sitt eget namn och ett flertal pseudonymer. Han är mest känd för sina böcker om det magiska landet Oz. Den första, Trollkarlen från Oz, utkom 1900 och blev en stor framgång. Den följdes av tretton titlar i samma serie. Baums kreativitet gick inte att hejda och han lade all sin kraft och alla sina pengar på att skriva och producera ett antal filmatiseringar och teateruppsättningar av sina verk.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar