Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

fredag 6 januari 2017

Pricken - en kaninsaga


Pricken av Margaret Rey med illustrationer av H. A. Rey handlar om kaniner. Fast inte bara om kaniner utan den handlar om nio små kaniner. Åtta av dessa kaniner är vita och den nionde är prickig. Denna nionde kanin är den som gett boken sitt namn. Pricken känner sig ständigt utstött och en dag så rymmer han. Väl ute i världen stöter han på andra prickiga kaniner och upptäcker att han kanske inte är så annorlunda.

Jag minns själv Pricken från när jag var liten, därför var det lite extra kul att läsa den igen. Den var precis som jag minns den! Barnet gillade boken men den fastnade inte, utan gick nästan direkt tillbaka till bokhögen. Den lästes bara ett par gånger. Även om boken har en djupare mening så verkar det inte vara säkert att det framgår när man är liten. Det leder fram till en möjlighet att tala om olikheter och att känna sig annorlunda. I vårt fall var det dock ett större fokus på det lyckliga slutet. Kanske är budskapet mindre väsentligt om man inte känner sig annorlunda eller träffar många olika typer av personer. För barn som känner sig annorlunda kanske boken kan fungera som en lättnad. Hur som helst så gillade vi bilderna och historien. Att boken kan leda fram till tankar samt de söta bilderna bidrar till att boken får ett något högre betyg än vi tänkt från början.

Boken får 4 av 5.

Skrivet om Pricken från Rabén och Sjögren:
Margret Rey, 1906 - 1996. Författare. Tillsammans med sin make H A Rey bodde paret i Paris från 1936 till 1940 då de flydde undan nazisterna och bosatte sig i USA där H A Rey även undervisade i astronomi.
[..]
Pricken pläderar i allegorins form för allas lika värde. För övrigt rymmer paret Reys böcker inga manifesta budskap. H A Rey har genomgående illustrerat och Margret Rey har skrivit den slutliga texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar