Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

tisdag 11 juli 2017

Adjö, herr muffin - en bok som duger, men..


Adjö, Herr Muffin är en bok som ofta tas upp och rekommenderas när ämnet döden tas upp i kontexten barn. Boken handlar om ett marsvin som börjar bli lite till åren och börjar rannsaka sitt liv. Han anser att han haft det bättre än många andra och tar upp saker han varit med om som han gillar. Exempelvis sin fru och sina barn, hur ofta han blivit kelad med och liknande. Men som de flesta som blivit till åren komna tar livet en dag slut.

Boken är skriven av Ulf Nilsson med illustrationer av Anna-Clara Tidholm. Bilderna är fina och stämningsfulla. Barnet tycker boken är som en vanlig bok, medan jag tycker den är rätt tråkig. Det känns som något man inte riktigt får tycka om boken för den har fått en sån status som den "perfekta dödenboken". Jag tycker att boken lägger in för mycket i ett sjukt och gammalt djur, medan barnet tycker det är en naturlig saga om ett naturligt förlopp. Dock ifrågasätts det huruvida marsvin får post eller inte.

Adjö, Herr Muffin får betyget 3 av 5. Det var ett svårt betyg att sätta, men vi upplever båda två att boken skulle kunnat ta sorgligheterna på lite större allvar. Av någon anledning tar själva frågan om huruvida marsvin får post eller inte udden av historien.

Bonnier Carlsen om boken:

Augustprisvinnare 2002 och tillika bilderboksklassiker – av två av våra främsta bilderboksskapare Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm – om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar